Champions League ändrar format: Så blir det nästa säsong

Wosti por Wosti -

Champions League 2024/25 kommer att ha ett nytt format som innebär att gruppspelet försvinner och att fler lag deltar i Europas mest prestigefyllda turnering. Här kommer alla detaljer och vilka som kan dra nytta av denna förändring.

Nuvarande gruppspel och det som väntar: vilka är förändringarna?

Alla som är intresserade av europeiska fotbollsligor, sportprognoser, vadslagning på sidor som Casumo sport och fotboll i allmänhet vet att Champions League har ett gruppspel som omfattar 32 deltagande lag fördelade på åtta grupper med fyra i varje. 

Från och med nästa säsong, dvs. 2024/25, kommer antalet deltagare att ökas till 36. Detta innebär att det kommer att finnas fyra fler platser för europeiska lag. Detta kommer att gynna de klubbar som aldrig lyckats vara med.

 

När alla 36 klubbar har kvalificerat sig kommer de att delta i en enda ligatävling. I det nya formatet kommer lagen att spela åtta matcher. De kommer inte längre att spela mot tre motståndare i ett hemma- och borta-format, utan kommer att möta åtta olika lag, varav hälften av matcherna spelas hemma och hälften borta.

För att bestämma de åtta olika motståndarna kommer lagen inledningsvis att sorteras in i fyra grupper. Varje lag kommer sedan att paras ihop för att möta två motståndare från var och en av dessa grupper, och spela en match mot ett lag från varje grupp hemma och en borta.

 

Hur kommer de fyra ”nya” platserna i Champions League att delas ut?

Kvalificeringen till Champions League kommer att förbli öppen och kommer att bero på en klubbs slutposition i föregående års hemmaliga i kombination med varje klubbs position i den internationella rankingen. 

Grunden för tillträdeslistan kommer att förbli densamma som under nuvarande säsong, och de fyra ytterligare platser som är tillgängliga 2024/25 kommer att fördelas enligt följande:

Första platsen kommer att gå till den klubb som rankas på tredje plats i förbundsmästerskapet på femte plats på åtkomstlistan, som bestäms av UEFA:s rankning.

 

Andraplatsen kommer att tilldelas en klubb som vunnit mästerskapet i sin hemmaliga. Detta kommer att utöka antalet klubbar som kvalificerar sig genom mästarnas väg från fyra till fem i tävlingens kvalificeringsprocess, som kommer att bestå av fyra kvalificeringsomgångar.

 

Slutligen kommer plats tre och fyra att gå till de föreningar som har det bästa kollektiva resultatet för sina klubbar under den föregående säsongen. 

 

Dessa två föreningar kommer vardera att vinna en automatisk plats i ligafasen (”European Performance Spot”) för den klubb som rankas näst bäst i sin inhemska liga efter de klubbar som redan har kvalificerat sig direkt till ligafasen.

 

Hur kommer lagen att ta sig till slutspelsfasen utan gruppspel?

 

Poängen från varje Champions League-match kommer att resultera i den totala rankingen i den nya ligan, med tre poäng för varje vinst och en för varje oavgjort resultat.

De åtta bästa lagen i ligan kommer automatiskt att kvalificera sig för åttondelsfinal. Samtidigt kommer lag som slutar på plats 9-24 att tävla i en utslagsfas med två matcher för att säkra sin plats i turneringens åttondelsfinal. 

 

Lag som hamnar på 25:e eller lägre plats kommer att elimineras, utan tillgång till Europa League. Enligt UEFA är en av fördelarna med det nya formatet att alla lag kvalificerar sig tillsammans i en enda liga, vilket gör att mer står på spel fram till den sista kvällen i ligafasen.

I utslagsfasen kommer de lag som slutade på mellan 9:e och 16:e plats att delta i lottningen till utslagsfasen. Det innebär att de kommer att möta ett lag som placerats på 17:e till 24:e plats. 

De åtta klubbar som går vidare i utslagsfasen går sedan vidare till åttondelsfinalerna, där de möter en av de åtta bästa finalisterna, som redan klar för åttondelsfinalerna.

 

Kommer formaten för Europa League och Europa Conference League också att ändras efter 2024/25?

Det har redan meddelats att det kommer att ske liknande formatförändringar i andra UEFA-turneringar, såsom Europa League (åtta matcher och därmed åtta olika motståndare i ligafasen) och UEFA Europa Conference League, som kommer att kallas UEFA Conference League från och med 2024/25. 

Det vill säga att man tar bort ordet ”Europa” och ändrar formatet till sex matcher och därmed sex olika motståndare i ligafasen. I båda tävlingarna kommer kvoten också att utökas till 36 lag i ligafasen.